VIDEO | Dejana Radić: Književnost i vojska nisu suprotni svjetovi
Postani časnik OS BiH
OBJAVA: Srijeda, 30. kolovoza 2017. 11:14
IZVOR: Bljesak.info
AUTOR: D.L.
Dejana RadićDejana RadićDejana RadićDejana RadićDejana Radić
0
Dejana Radić
Dejana Radić
Dejana Radić
Dejana Radić
Dejana Radić

''Kad sam otišla na testiranje, zapravo sam sebe preispitivala – mogu li ja to i koliko je to meni važno? Vrlo brzo sam shvatila da biti u vojnoj službi nije zanimanje, već poziv koji trebate voljeti''

Početkom rujna 2017. godine bit će objavljen peti Javni natječaj za prijem kandidata u početnom činu časnika Oružanih snaga BiH. Na natječaj se mogu prijaviti djevojke i mladići koji imaju završen fakultet.

Dejana Radić, potporučnica OS BiH prijavila se na natječaj prije tri godine. Danas se osjeća ponosnom jer je u mogućnosti svojim radom pozitivno utjecati na društvo oko sebe.

''Radim s vojnicima koji imaju između 18 i 20 godina, i koji još uvijek traže sebe. Svojim radom nastojim utjecati pozitivno na njih, i to je onda dio procesa poboljšanja društva'', kaže Dejana, koja u Oružanim snagama obavlja funkciju zapovjednice voda borbene podrške.

Dejana je završila Filozofski fakultet u Zenici, Odsjek za bosanski, hrvatski i srpski jezik i književnost. Pred kraj studija odlučila se prijaviti na natječaj za prijem u profesionalnu vojnu službu kao vojnik, a kada je dobila fakultetsku diplomu, prijavila se na Javni natječaj za prijem časnika u Oružane snage BiH.

''Kad sam otišla na testiranje, zapravo sam sebe preispitivala – mogu li ja to i koliko je to meni važno? Vrlo brzo sam shvatila da biti u vojnoj službi nije zanimanje, već poziv koji trebate voljeti. Morate se osjećati odabranim i posebnim – braniti vrijednost jednakosti. Mi stvaramo timski duh i razvijamo iste ciljeve''.

Mogućnosti napredovanja i školovanja ključni su motivacijski faktor za rad u OS BiH.

''Nastavila sam se školovati. Nastojim iskoristiti svoj puni potencijal. Također, težim da sam fizički i psihički spremna i stabilna, jer se jedino tako mogu suočiti s novim izazovima. Žena časnica u Oružanim snagama nema mnogo. No, mi tu stojimo rame uz rame s muškarcima. Zapravo, ja ovdje nisam posebna po tome što sam žena u vojsci, već zato što sam časnica u Oružanim snagama BiH''.

Dejana ističe da pored profesonalnih obaveza ima dovoljno vremena za svoj privatni život, te da redovno piše književne kritike. Smatra kako književnost i vojska nisu suprotni svjetovi.

''Književnost je pokretačka energija. Kreira nove svjetove. Propituje pojedinca i daje mu mjesto i ulogu u društvu. Mnogi autori, najznačajniji pjesnici i književnici su bili činovnici ili vladari. I jedni i drugi imaju isti cilj, a to je poboljšanje svijeta i društva u kome živimo i njegovo očuvanje''.

Dejana vjeruje da je nakon tri godine službe u OS BiH stekla dragocjeno radno i životno iskustvo.

''Svaki pojedinac će u skladu sa svojim mogućnostima imati priliku iskazati svoj maksimum. U sustavu smo u kojem pružamo podršku jedni drugima. Naposljetku, u svakom dijelu Bosne i Hercegovine imate nekog prijatelja, a ako ništa i po uniformi se cijenimo. Svi koji žele biti dijelom našeg kolektiva trebaju iskoristiti priliku, prijaviti se na natječaj za prijem časnika i pristupiti Oružanim snagama BiH'', zaključila je potporučnica OS BiH Dejana Radić.

Najčitanije
DanasTjedanMjesec