Međunarodni dan starijih osoba - Transformiranje svijeta u kojem živimo
Skupština o starenju
OBJAVA: Nedjelja, 1. listopada 2017. 18:11
IZVOR: Fena
AUTOR: A.M.
Međunarodni dan starijih osoba - Transformiranje svijeta u kojem živimo
0

Akcijski plan je jedinstvena agenda za rješavanje pitanja starenja u 21. stoljeću

Ove godine države članice Ujedinjenih nacija obilježavaju 15 godina od usvajanja Madridskog međunarodnog plana akcije o starenju na Drugoj svjetskoj skupštini o starenju.

Imajući u vidu ubrzane globalne demografske promjene koje se temelje na poboljšanim uvjetima života i produženom prosječnom životnom vijeku ljudi, Akcijski plan je jedinstvena agenda za rješavanje pitanja starenja u 21. stoljeću. On predstavlja i jedinstveno rješenje pošto su se vlade po prvi put složile da pitanja starenja vežu za druge okvire koji se odnose na socijalni i ekonomski razvoj i pitanja ljudskih prava.

Akcijski plan je usmjeren na tri prioritetna područja: starije osobe i razvoj; unapređenje zdravlja i blagostanja u starijoj dobi, te osiguravanje okruženja koje će starijim osobama pomagati i pružati podršku.

Na osnovu Madridskog akcijskog plana, entitetske vlade u Bosni i Hercegovini izradile su vlastite strategije za unapređenje položaja starijih osoba, u procesu koji je podržan od Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA), Odjela za ekonomska i društvena pitanja Sekretarijata Ujedinjenih naroda (UN DESA) i Švicarske agencije za suradnju u Bosni i Hercegovini.

Predstavnica UNFPA za Bosnu i Hercegovinu Doina Bologa izjavila je da, iako je do izrade entitetskih socijalnih strategija za unapređenje položaja starijih osoba došlo u okruženja ekonomske stagnacije, pritisaka na socijalna davanja i sve većih migracija, znatna dostignuća po pitanju starijih osoba su postignuta u Bosni i Hercegovini.

''Svi mi trebamo ustrajati u rješavanju potreba starijih osoba, a posebno u svjetlu statističkih projekcija po kojima će se do sredine ovog stoljeća broj starijih osoba u zemlji udvostručiti sa sadašnjih 15 posto. Vlade treba da iznađu načine kako da smanje utjecaj demografskih promjena na zdravstvene i socijalne sisteme u zemlji, te trebaju pružiti podršku svim osobama u starijoj dobi, a kako bi se ispunile obveze iz Agende za održivi razvoj 2030. radi transformiranja svijeta u kojem danas živimo'', rekla je Bologa.

Obje entitetske strategije predviđaju poboljšanje životnih uslova za starije osobe kroz poboljšanu socijalnu i zdravstvenu zaštitu, poboljšan pristup javnim uslugama, a posebno u ruralnim područjima, promoviranje aktivizma i volonterskog rada u lokalnim zajednicama, uključujući međugeneracijsku podršku i suradnju, promoviranje cjeloživotnog učenja, te sprečavanje nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja starijih osoba.

Ministarstvo rada i socijalne politike FBiH i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS uskoro će entitetskim vladama podnijeti strategije na daljnje razmatranje, priopćeno je iz UNPFA-e.

Komentari (0)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
Najčitanije
DanasTjedanMjesec