Apel Srba u HNŽ: Konstitutivnost ni na papiru ni u stvarnosti
Koordinacija
OBJAVA: Nedjelja, 1. listopada 2017. 10:56
IZVOR: Fena
AUTOR: R.I.
Apel Srba u HNŽ: Konstitutivnost ni na papiru ni u stvarnosti
0

Napominju kako vladajuća struktura u HNŽ konstantno krši prava srpskog naroda u svim segmentima, od zapošljavanja, preko obrazovanja, financiranja itd., te da priče o tome da Srbi nisu ugroženi u HNŽ padaju u vodu

Koordinacija srpskih udruženja u Mostaru pozvala je u nedjelju zastupnike u Skupštini Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) da na sjednici u ponedjeljak, 2. listopada, usvoje amandman na Ustav HNŽ koji se odnosi na konstitutivnost srpskog naroda u toj županiji.

''Činjenica da je sjednica Skupštine HNŽ prekinuta u srijedu, 27. rujna, zbog nemogućnosti da se ovo pitanje uopće stavi na dnevni red ne ulijeva optimizam da će biti dovoljno razuma i dobre volje da se u ponedjeljak izglasa, no mi još jednom naglašavamo da ovo nije pitanje nijedne političke stranke, već cijelog srpskog naroda'', ističu iz spomenute koordinacije te mole zastupnike iz vladajućih i oporbenih stranaka "da se izdignu iznad dnevnopolitičkih prepucavanja i da ne koriste ovo pitanje i srpski narod u međusobnim političkim obračunima".

Nakon izjava dužnosnika iz SDA, HDZ-a i SDP-a stječe se utisak da se srpska konstitutivnost želi pretvoriti u običnu predizbornu farsu, što je u najmanju ruku sramotno, ocjenjuju iz Koordinacije srpskih udruženja u Mostaru te podsjećaju kako se sa skupštinske govornice čulo i da je izmjena Ustava HNŽ, kada je u pitanju konstitutivnost Srba, samo tehnička stvar i da Srbi konzumiraju sva prava što, kako ističu iz Koordinacije, apsolutno nije istina.

Također napominju kako vladajuća struktura u HNŽ konstantno krši prava srpskog naroda u svim segmentima, od zapošljavanja, preko obrazovanja, financiranja itd., te da priče o tome da Srbi nisu ugroženi u HNŽ padaju u vodu.

''Istina je da konstitutivnost na papiru ne znači ništa, ali mi je nemamo ni na papiru ni u stvarnosti'', kažu iz Koordinacije te ističu kako je licemjerno pozivati se na stvarnu konstitutivnost, a u isto vrijeme onemogućavati i formalnu.

''Apeliramo na političke stranke i na zastupnike u HNŽ-u da diskriminaciju po nacionalnoj osnovi pretvorite u pozitivnu diskriminaciju i tako pošalju poruku svima u BiH da smo mi u Hercegovini, bar sitnim koracima, spremni mijenjati stvari na bolje'', zaključuju iz Koordinacije srpskih udruženja u Mostaru.

Komentari (0)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.
Najčitanije
DanasTjedanMjesec