HNŽ: Prigovori na rad liječnika u četiri ustanove, jedan suspendiran
Zdravstveno vijeće
OBJAVA: Subota, 30. rujna 2017. 15:07
IZVOR: Bljesak.info
AUTOR: Sa.M.
HNŽ: Prigovori na rad liječnika u četiri ustanove, jedan suspendiran
0

Kada su u pitanju prigovori Liječničkoj komori, u jednom slučaju se oglasila nenadležnom, a u dva slučaja u tijeku je postupak pred nadležnim organima Komore.

Zdravstveno vijeće Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite HNŽ održalo je u Mostaru redovnu sjednicu, na čijem su se dnevnom redu našli izvještaji o prigovorima pacijenata u prvoj polovini ove godine, piše Dnevni avaz.

Doneseno rješenje Iz zatraženih izvještaja koje su dostavile sve javne zdravstvene ustanove, Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ, kao i Liječnička komora HNŽ vidljivo je da su u tom razdoblju  prigovore pacijenata zaprimili Dom zdravlja Mostar, Opća bolnica Konjic, Dom zdravlja Jablanica i Liječnička komora HNŽ.

Nakon njihovog razmatranja donesene su odluke pa je tako u jednom slučaju pokrenut disciplinski postupak i doneseno rješenje o pismenoj opomeni za doktora zbog nemarnog i neprofesionalnog odnosa prema pacijentu za vrijeme rada u Hitnoj medicinskoj pomoći.

''U dva slučaja prigovori su odbijeni kao neutemeljeni, dok je jedan prigovor djelimično uvažen. U jednom slučaju pokrenut je postupak utvrđivanja odgovornosti doktora i povreda radnih obaveza'', priopćili su iz Zdravstvenog vijeća HNŽ.

Kada su u pitanju prigovori Liječničkoj komori, u jednom slučaju se oglasila nenadležnom, a u dva slučaja u tijeku je postupak pred nadležnim organima Komore.

''Vezano za jedan predmet postupak je okončan na način da je doktor suspendiran s radnog mjesta u dijelu koji se odnosi na rad s djecom i navedeni liječnik je uputio ispriku podnositeljima priziva'', naveli su iz Vijeća.

Upućena inicijativa za izmjene Zakona Iz Vijeća ističu da se zdravstvene ustanove u radu susreću sa značajnim poteškoćama vezanim za prigovore pacijenata.

Zato je Zdravstveno vijeće usvojilo zaključak da se Federalnom ministarstvu zdravstva uputi inicijativa za izmjene i dopune Zakona o pravima, obavezama i odgovornostima pacijenata, u dijelu koji se odnosi na prigovor.

Njima bi se omogućilo članovima bliže obitelji, odnosno pacijentovim nasljednicima da mogu uložiti prigovor u slučaju kada pacijent nije u mogućnosti zbog težine oboljenja ili u slučaju smrti.

 

Komentari (0)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.
Najčitanije
DanasTjedanMjesec