Elon Musk objavio plan za osvajanje Marsa
SpaceX 2022.
OBJAVA: Subota, 30. rujna 2017. 8:20
IZVOR: Bljesak.info
AUTOR: A.M.
 Elon Musk objavio plan za osvajanje Marsa
0

Rekao je da njegova kompanija SpaceX 2022. na Mars planira spustiti dva teretna broda kako bi ondje položili uređaje za energetsko napajanje i održavanje života.

Bude li sve išlo po planu multimilijardera i inovatora Elona Muska, ljudi će 2024. godine početi osvajati Mars.

Musk je svoj plan izložio u petak na Međunarodnome aeronautičkom kongresu u Adelaideu, gdje je objavio razvoj nove rakete i svemirskog broda radnog naziva BFR (engleski akronim za veliku jebenu raketu) koja bi na Mars mogla ponijeti 120 doseljenika.

Rekao je da njegova kompanija SpaceX 2022. na Mars planira spustiti dva teretna broda kako bi ondje položili uređaje za energetsko napajanje i održavanje života.

Mars City Opposite of Earth. Dawn and dusk sky are blue on Mars and day sky is red.

A post shared by Elon Musk (@elonmusk) onSep 28, 2017 at 8:03pm PDT

"Ovo nije lapsus", rekao je Musk spominjući datume realizacije svojih planova.

Putovanje do Marsa sada otprilike traje osam mjeseci. 

Dvije godine nakon teretnih, na Mars bi trebali stići putnički svemirski brodovi. "Otada bi naselje na Marsu samo trebalo rasti", rekao je Musk pred 3000 sudionika konferencije.

Tvrdi kako bi njegova BFR raketa mogla servisirati i Međunarodnu svemirsku postaju i za budući projekt osnivanja sela na Mjesecu.

Moon Base Alpha

A post shared by Elon Musk (@elonmusk) onSep 28, 2017 at 7:44pm PDT

"Budućnost je mnogo uzbudljivija i zanimljivija ako se ponašamo kao višeplanetarna vrsta", kazao je.

Raketa o kojoj govori bit će visoka 100 metara, imat će 31 motor i kapacitet za više od četiri tone tereta. Svemirski brod bi imao 48 metara i 40 putničkih kabina, a u svaku bi moglo stati troje ljudi.

SpaceX planira početi graditi prvi svemirski brod iduće godine, a troškove će sniziti korištenjem 'rabljenih' dijelova i unapređenjem tehnologije. "Bilo bi stvarno suludo izgraditi te sofisticirane rakete za jednokratnu upotrebu", rekao je.

Musk je dodao da se njegova tehnologija može prilagoditi i za prijevoz na Zemlji. Pošto bi BFR mogao letjeti brzinom i do 27.000 km/h na sat, to bi značilo da bi se s jednog kraja svijeta na drugi stizalo za pola sata.

Znanstvenici koji su slušali Muska komentirali su poslije da je njegov plan ambiciozan, ali izvediv. "Znanost koja stoji iza projekta je realna. Ono što je stvari kod nas činilo nerealnima bila je politika, odnosno nedostatak volje da se investira u svemir", kazao je profesor Charley Lineweaver s Australskog nacionalnog sveučilišta.

Komentari (0)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.
Najčitanije
DanasTjedanMjesec