Vrtićko nasilje: Djecu slabijeg imovinskog stanja nazivaju ''lidlići”
Split
OBJAVA: Subota, 30. rujna 2017. 16:40
IZVOR: Bljesak.info
AUTOR: Sa.M.
Vrtićko nasilje: Djecu slabijeg imovinskog stanja nazivaju lidlići”
0

Odakle djeci pojam vrijednosti markirane odjeće, kako je prepoznaju i tko ih je tome naučio? Pitanje je koje bi roditelji ovoga puta sebi trebali postaviti.

U Splitu je među vrtićkom djecom u upotrebi jedan novi, u svakom smislu pogrdan naziv – “lidlići”, piše Splitski dnevnik

Pogađate, radi se o djeci čiji su roditelji kupili komad odjeće iz istoimenog trgovačkog lanca, a “lidlići” su i sva ona djeca općenito slabijeg imovinskog stanja.

“Djeca nisu svjesna kako određeno ponašanje može negativno utjecati na osjećaje i samopouzdanje drugih, njihova empatija nije još u tolikoj  mjeri razvijena, ali ovakva klasifikacija druge djece prema tome je li odjeća markirana ili ne, je zabrinjavajuća za djecu te dobi”, objašnjava odgajateljica vrtića.

Djeca zaista znaju biti okrutna, predmet “ruganja” mogu biti različiti povodi kao što je nošenje dioptrijskih naočala, klempave uši, ako je netko nevješt u određenim aktivnostima kao što je crtanje, slikanje ili druge igre.., dakle sve one stvari koje se u nekoj mjeri i očekuju ili mogu predvidjeti, kazala je te istaknula kako i same tete u vrtićima se nekad susreću s neočekivanim situacijama.

“Možete samo zamisliti kako se osjeća dijete kojega se tako naziva”, kazala je.

Odakle djeci pojam vrijednosti markirane odjeće, kako je prepoznaju i tko ih je tome naučio? Pitanje je koje bi roditelji ovoga puta sebi trebali postaviti.

Ova splitska odgajateljica objašnjava kako se u ovakvim situacijama djeci kroz pozitivne primjere pokušava ukazati na neprimjereno ponašanje, učiti ih međusobnom uvažavanju i prihvaćanju te onim vrijednostima koje uključuju socijalnu osjetljivost i uvažavanje različitosti. Ali, kako sama ističe, jako je teško intervenirati i utjecati na ono što su djeca naučila od svoje okoline, prvenstveno misleći na roditelje i širu obitelj.

Konkretno, u ovom slučaju možda će etiketa “lidlići” imati manje pogrdno značenje s obzirom na to da je poznata manekenka Heidi Klum nedavno predstavila svoju kolekciju u navedenom trgovačkom lancu. Ovim su potezom u Lidlu htjeli nadograditi svoju ponudu tekstila i  visokokvalitetnu modu učiniti dostupnom svima.

Kao što su brojni mediji prenijeli, nova Lidlova kolekcija s potpisom Heidi Klum izazvala je opći kaos među kupcima koji su pohrlili po svoj dizajnerski primjerak pristupačnih cijena.

Svaki roditelj sigurno želi priuštiti svojoj djeci sve što im je potrebno, a u današnjem društvu i ekonomskoj situaciji u državi koja ima veliki broj nezaposlenih i većina koja “spaja kraj s krajem”, zasigurno nije lako još i kupovati markiranu odjeću za koju je potrebno izdvojiti značajnu svotu novca, pogotovo ako uzmemo u obzir da će u vrlo kratkom periodu tu odjeću morati zamijeniti novom jer – djeca rastu.

Komentari (0)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.
Najčitanije
DanasTjedanMjesec