U subotu počinje Festival komedije 'Mostarska liska'
22. do 29. 4. 2017.
OBJAVA: Utorak, 18. travnja 2017. 12:44
IZVOR: Bljesak.info
AUTOR: Z.S.
Liska 2017 pres
0

O najboljim predstava odlučuje stručni žiri: Ademir Kenović (predsjednik), Vedrana Seksan i Elmir Jukić.

Ovogodišnji 14. Međunarodni festival komedije “Mostarska liska” održat će se od 22. do 29.4.2017. u organizaciji Narodnog pozorišta u Mostaru. U programu je ukupno osam predstava najbolje produkcije komediografskog žanra, koje je selektor uvrstio u program “Mostarske liske” od rekordnih 45 predstava pristiglih na javni poziv. Realizaciju festivala pomogla je Addiko Bank, generalni sponzor Festivala.

Na festival u Mostar dolaze predstave iz Srbije, Hrvatske, BiH i Slovenije: sedam u konkurenciji i jedna posljednjeg dana festivala u čast nagrađenih. Vizualni identitet festivala i ove godine krase tradicionalni simboli “Mostarske liske”: ptica liska i Stari most. Ove godine, ptica liska, držeći u kljunu komičnu masku, bježi od stiliziranog harlekina uz poruku: “Smijehom do slobode”!

Almir Mujkanović, direktor Narodnog pozorišta Mostar: "I ove godine sa izuzetnim ushićenjem očekujemo početak 'Mostarske liske', svojevrsnog zaštitnog znaka Narodnog pozorišta Mostar koji za nas na simboličan način označava i početak proljeća, početak jednog novog kreativnog ciklusa kojim iznova želimo ne samo evocirati uspomene na dane slave naše kuće već ih dostići i premašiti. O samom festivalu, o tome koliko nama i našoj publici, građanima Mostara znači, suvišno je govoriti jer rijetko viđen interes teatara iz regije za nastupom na festivalu govori da je naš rad izuzetno vrednovan u pozorišnim krugovima i izvan Bosne i Hercegovine.
S obzirom na to da je zbog interesa medija i prirode organizacije događaja već puno toga rečeno u prethodnom periodu, smatram važnim skrenuti pažnju na planove za naredne festivale odnosno, kako mi vidimo razvoj istog.

Vjerujemo da 'Mostarska liska' koliko god vjerna svojoj osnovnoj funkciji i koncepciji, ima dužnost kohezivno djelovati na grad Mostar. 'Liska' ima kapacitet relaksirajuće djelovati na čitavu društvenu situaciju dajući ljudima novu dozu prijeko potrebnog optimizma. Upravo su optimizam i sloboda duhovni stubovi na kojima moramo graditi društvo i odnose među ljudima, te čine lajtmotiv čitavog festivala.

To možemo postići još raznovrsnijim i bogatijim programom koji će se događati na raznim scenama u gradu, otvarajući se kako publici tako i prema vrsti sadržaja koje ćemo prikazivati. Ako išta na organizaciji festivala moramo popraviti, to je navedena raznovrsnost scena i programa na kojima ćemo nadam se u budućnosti raditi. U svemu ovome očekujemo pomoć sponzora od kojih ove godine naročito ističemo Addiko banku bez čije pomoći bi bilo dosta teže organizirati festival", naveo je Mujkanović.

Adnan Lugonić, izbornik festivala i umjetnički direktor NPM-a: "Prije svega važno je istaknuti da smo vrlo ponosni i zadovoljni što je na adresu Narodnog pozorišta u Mostaru stiglo rekordnih 45 prijava na festival 'Mostarska liska' iz svih zemalja regije. To je potvrda da je tijekom proteklih godina Narodno pozorište Mostar uspjelo da, i pored svih poteškoća, napravi jedan respektabilan festival na čiji poziv se odazivaju najznačajniji teatri regije. Ove godine u natjecateljskom programu će biti odigrano sedam predstava koje svojim kvalitetom dokazuju da komedija kao žanr zahtijeva ozbiljan, profesionalan i promišljen pristup u radu i da svakako to nisu predstave koje, uvjetno rečeno, podilaze publici s ciljem da joj ponude laku zabavu".

O Festivalu
Službeno piće festivala je Sensation!, pokrovitelji Grad Mostar i Federalno ministarstvo kulture i sporta, a medijski pokrovitelji Dnevni list, Bljesak.info, City TV i LED Media. Sve predstave počinju u 20 sati u Narodnom pozorištu Mostar. Ulaznice su u prodaji po sljedećim cijenama: 10 KM cijena jedne ulaznice za predstavu, a cijena paketa ulaznica (za svih osam predstava festivala) je 50 KM. Prodaja ulaznica se vrši na blagajni NPM-a svakim radnim danom od 9 do 14 sati, a rezervacije na broj 036/ 550 – 128, mail: marketing@npm.ba i porukom u inbox na FB stranici Narodnog pozorišta Mostar.

ŽIRI
O najboljim predstava odlučuje stručni žiri: Ademir Kenović (predsjednik), Vedrana Seksan i Elmir Jukić. I žiri medija odlučuje o najboljoj predstavi po njihovom izboru, a rade u sastavu Maja Begtašagić (predsjednica), Kristina Ljevak i Rijad Durkić. U žiriju publike su Nada Dalipagić (predsjednica), Katica Omanović i Ilda Kero.

NAGRADE
Nagrade Festivala dodjeljuje Stručni žiri, i to: Veliku lisku - Grand Prix Festivala, nagrada za najbolju predstavu u cjelini; Velika liska – nagrada za najboljeg glumca Festivala; Velika liska – nagrada za najbolju glumicu Festivala; Velika liska/plaketa 'Ahmet Obradović' – nagrada za najbolju režiju; Mala liska – nagrada za najboljeg glumca ili glumicu večeri. Žiri medija i žiri publike dodjeljuje nagradu za najbolju predstavu.

PROGRAM:
- 'Gospođa ministarka', Bosansko narodno pozorište Zenica (subota, 22.4.),
- 'Malo blago', Gradsko pozorište Jazavac, Banja Luka (nedjelja, 23.4.);
- 'Jedan sluga, dva gospodara', Satiričko kazalište Kerempuh, Zagreb (ponedjeljak, 24.4.),
- 'Zbunjoza' / Perplex, PlayDrama i Gradsko kazalište mladih Split (utorak, 25.4.);
- 'Demokracija' Zijaha A. Sokolovića, TheArto - Udruga Riječi / Prave / Predstave, Zagreb – Yugoart, Beograd (srijeda, 26.4.);
- 'Buzdovan', Komedija o jubavi kapetana Nikole Ivulića, Kruševačko pozorište, Kruševac, Srbija (četvrtak, 27.4.);
- 'Odumiranje međeda', Narodno pozorište Mostar (petak, 28.4.)
- 'Stari klovni', Slovensko narodno gledališče Nova Gorica, Slovenija (subota, 29.4.), u čast nagrađenih.

Komentari (0)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.
Najčitanije
DanasTjedanMjesec