Neimarlija: Europljani se boje islama
Neupućeni
OBJAVA: Subota, 30. rujna 2017. 18:24
IZVOR: Fena
AUTOR: Sa.M.
Neimarlija: Europljani se boje islama
0

Europljani se boje islama jer im se nude iskrivljene predstave

''Danas nije potrebno naglašavati opću potrebu europskih društava za vjerodostojnim i produktivnim znanjima o islamu'', kazao je za INS u povodu 40 godina Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu prof. dr. Hilmo Neimarlija, jedan od vodećih bošnjačkih intelektualaca, nekadašnji predsjednik Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u dva mandata i autor Ustava IZBiH iz 1997. godine.

''Pod vjerodostojnim i produktivnim znanjima mislim na znanja koja potječu iz izvora i punovažne tradicije islama i koja istovremeno imaju konkretnu kulturno-povijesnu razumljivost. Drugim riječima, to su znanja o principima, vrijednostima i ustanovama islama u kojima se pokazuje njihov nepromjenljivi, univerzalni karakter u svjetlu promjenljivih okolnosti vremena i prilika jednog društva. To su, na primjer, znanja koja su tokom svojih neprekidnih proučavanja Kur'ana i života Poslanika Muhammeda stjecali jedan Lessing i jedan Goethe, koji su u islamu otkrivali jasnoću vjere u Boga i zahtjev za činjenjem dobra, i ispisivali pohvale univerzlanoj odgojnoj snazi islama u oplemenjivanju ljudi i zajednica'', kaže za INS profesor Neimarlija.

Nasuprot tim velikim Europljanima, ističe on, "danas je mnoštvo Europljana koji se boje islama".

''Zato što nemaju pravih znanja o islamu i zato što im se u zamjenu za ta znanja nude iskrivljene predstave o islamu i muslimanima. Na drugoj strani imamo veliko mnoštvo muslimana koji nemaju znanja o Europi Lessinga i Gothea, o velikoj humanističkoj tradiciji Europe, i kojima se Europu predstavlja kao nositelja agresivnog antireligijskog sekularizma, vođenu isključivo materijalnim interesima'', naglasio je profesor.

Jednom riječju, smatra Neimarlija, potrebna su vjerodostojna europski razumljiva znanja o islamu.

''Kao što su potrebna vjerodostojna, islamski razumljiva znanja o Europi, i, da ne navodim dalje: uloga FIN-a u razvijanju, povezivanju i afirmiranju ovih danas toliko potrebnih i važnih znanja je odista velika, toliko velika da nadilazi njegove realne mogućnosti u ovom trenutku. Međutim, nemam nikakvih sumnji oko toga da će se Fakultet uspješno razvijati u skladu sa svojom izvornom misijom i širokim mogućnostima njezine realizacije'', zaključio je profesor Neimarlija.

Komentari (0)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
Najčitanije
DanasTjedanMjesec