Mostar: Predavanje o svetom mjesecu i jelu zajedništva
Yunus Emre
OBJAVA: Subota, 30. rujna 2017. 7:39
IZVOR: Bljesak.info
AUTOR: S.S.
Suljo Cikotić predavanje o ašuriSuljo Cikotić predavanje o ašuri2Suljo Cikotić predavanje o ašuri3Suljo Cikotić predavanje o ašuri4Suljo Cikotić predavanje o ašuri5Suljo Cikotić predavanje o ašuri6Suljo Cikotić predavanje o ašuri7
0
Suljo Cikotić predavanje o ašuri
Suljo Cikotić predavanje o ašuri2
Suljo Cikotić predavanje o ašuri3
Suljo Cikotić predavanje o ašuri4
Suljo Cikotić predavanje o ašuri5
Suljo Cikotić predavanje o ašuri6
Suljo Cikotić predavanje o ašuri7

Nakon Cikotićevog predavanja posjetitelji su se nastavili družiti uz degustaciju čaja i ašure, jelo koje simbolizira zajedništvo i raznovrsnost.

Povodom muharrema, prvog mjeseca u novoj hidžretskoj godini, institut 'Yunus Emre' Mostar, Općina Bursa Büyükşehir i Karađoz-begova Medresa u Mostaru organizirali su prvi od tri planirana programa obilježavanja Dana Ašure.

Riječ je o konferenciji pod nazivom 'Dan Ašure' gdje je Suljo ef. Cikotić svim prisutnim održao predavanje na temu dana Ašure.

Upravnik Karađoz-begove medrese Suljo ef. Cikotić kaže da Ašura kao deseti dan svetog mjeseca muharrema u islamskoj tradiciji ima jedno posebno i specifično mjesto. Poslanik je dolaskom u Medinu pitao ashabe o čemu se radi, a kazali su mu da je na taj dan Musa a.s. spašen od faraonovog zuluma.

"Poslanik je kazao, Musa je meni bliži. Mi u Islamu sve poslanike smatramo istima, a Muhamed a.s. je kazao da mu je Musa a.s. bliži. Sve ono što je ispravno kroz ljudski rod, Islam to slijedi. Kontinuitet je to ranijih objava. U tom kontekstu se ovaj dan spominje kao Bajram božjih poslanika", kazao je između ostaloga Cikotić.

"Naš institut sa nekoliko aktivnosti obilježava Dan ašure, danas imamo konferenciju sa prigodnim predavanjem Sulje ef. Cikotića. Isto tako smo dobili iz Sarajeva jela koja će gosti moći probati. U ponedjeljak će biti upriličena podjela jela ašura ispred Karađoz-begove džamije u Fejićevoj ulici od 18 sati za sve one koji budu željeli probati ovo jelo. Inače, ašura, jelo koje je širom islamskog svijeta poznato kao najčešće slatki kompot sa od sedam do 77 vrsta voća i povrća.

Istu večer od 19:30 sati bit će organiziran još jedan sadržaj, a održat će se u Karađoz-begovoj medresi", kazao je direktor 'Yunus Emre' instituta u Mostaru Yunus Dilber.

Nakon Cikotićevog predavanja posjetitelji su se nastavili družiti uz degustaciju čaja i ašure, jelo koje simbolizira zajedništvo i raznovrsnost.

Komentari (0)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.
Najčitanije
DanasTjedanMjesec