Marko Vešović, počasni gost ovogodišnjih " 16. Šopovih dana na Plivi"
Kulturni program
OBJAVA: Petak, 29. rujna 2017. 7:51
IZVOR: Bljesak.info
AUTOR: Sa.M.
Marko Vešović, počasni gost ovogodišnjih  16. Šopovih dana na Plivi
0

Vešović je genijalan pjesnik kako zavičajne harmonije, tako i suvremenih, urbanih strahova.

Jajce će u sklopu ovogodišnjih "Šopovih dana na Plivi" imati prigodu upoznati suvremenog bosanskohercegovačkog pisca Marka Vešovića.

Ovaj poznati i priznati profesor, romanopisac, pjesnik, kolumnist i esejist rođen je 1945. godine u Papama (Crna Gora). Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, a postdiplomski studij i doktorat završio je u Beogradu. Živi i radi u Sarajevu, priopćeno je.

Vešović je genijalan pjesnik kako zavičajne harmonije, tako i suvremenih, urbanih strahova. Između te dvije krajnosti stoji Vešovićevo poimanje svijeta i čovjeka određeno neminovnošću osipanja, propadanja, rastakanja, ali i - ponovnog stvaranja, neprestanog obnavljanja ljepote i zanosa, treperenja i duha i osjećaja... Uvjeren da se poezija, kako često piše i u svojim esejima, prije svega zbiva u jeziku i da je tek poslije toga ona i nešto drugo, Vešović je pjesnik vješto dotjerane poetske slike, preciznih metafora, vrsnih simbola, neobičnih jezičnih sprega, pjesnik, po mnogima, jezičnog obilja. U njegovoj poeziji prisutne su i klasične poetske vrijednosti rime, metra, tzv. čvrsti poetski oblici.

Od ranih dijela "Nedjelja", preko "Osmatračnice", "Sijerminih sinova", "Kralja i olupine" pa sve do "Poljske konjice", ovaj pjesnik ostaje vjeran svom prepoznatljivom temeljnom načelu: pjevati iz obzora vlastitog iskustva koje se jezički transponira do razine općeljudskih problema, nedoumica, pitanja, ali i vrijednosti. Vešović često pjeva i iz ljudske apsurdnosti pa se u njegovoj poeziji često govori o "metafizici prolaznosti", o ljudskoj egzistenciji koja je istovremeno određena i sotonskim i anđeoskim u sebi. Pred takvu bipolarnost čovjeka on postavlja etičke dileme pa se u poeziji time izjednačuje estetsko i etičko.

Ovo je pogotovo izraženo u "Poljskoj konjica", zbirci koju mnogi smatraju jednom od najvažnijih zbirki pjesama u Bosni i Hercegovini i regiji nakon rata. Ova zbirka pjesama je zasnovana na ispovijestima žrtava ratnog stradanja i svojevrstan je moralni krik koji osuđuje neljudskost, zlo i zločin, bez obzira tko, kad, gdje ga počinio.

''Čast nam u sklopu manifestacije "Šopovi dani na Plivi" koju i ove godine organizira HKD "Napredak" Jajce ugostiti gospodina Vešovića, a vas, dragi sugrađani, pozivamo da uživate u bogatom kulturnom programu koji je pripremljen za vas'', navedeno je iz Napretka.

Komentari (0)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
Najčitanije
DanasTjedanMjesec