VIDEO | BiH ne želi priznati da je najzagađenija zemlja u Europi
Do daha
OBJAVA: Nedjelja, 1. listopada 2017. 11:37
IZVOR: Bljesak.info
AUTOR: R.I.
VIDEO | BiH ne želi priznati da je najzagađenija zemlja u Europi
0

Visok stupanj zagađenosti zraka je prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije uzrokovao 231 smrtni ishod na svakih 100.000 građana u BiH

Bosna i Hercegovina je najzagađenija zemlja u Europi, podaci su Svjetske zdravstvene organizacije, objavila je Federalna televizija navodeći kako se naša zemlja suočava i s nedostatkom opreme, pa tako u glavnom gradu mjerenje određenih zagađujućih čestica nije moguće.

Struka, ipak, smatra da podaci Svjetske zdravstvene organizacije nisu relevantni.

Visok stupanj zagađenosti zraka je prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije uzrokovao 231 smrtni ishod na svakih 100.000 građana u BiH. Veću smrtnost, otkako vrše monitoring, imala je samo Sjeverna Koreja, podaci su Svjetske zdravstvene organizacije.

Međutim, u Zavodu za javno zdravstvo Kantona Sarajevo kažu kako ne znaju odakle Svjetskog zdravstvenoj organizaciji ti podaci jer BiH od 2010. ovoj organizaciji ne šalje izvještaje.

''Bez ozbiljne studije koja bi istraživala moguću povezanost između stanja kvalitete zraka i utjecaja na zdravstveno stanje stanovništva naše zemlje - a što je izuzetno teško izravno povezati čak i mnogo naprednijim zemljama - ne može se postavljati etiketa najzagađenije zemlje. Nije poznato je li i na koji način WHO dobila podatke o mjerenjima iz bilo koje ovlaštene institucije iz BiH'', kaže Sanela Salihagić, rukovoditeljica sanitarne kemije u Zavodu ja javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

Federalni hidrometeorološki zavod u proteklih sedam godina nije dobio ni marke za nabavku nove opreme, pa je otežano prikupljanje automatskih podataka.

''Instrumenti su pod velikim opterećenjem, često dolazi do kvarova, pogotovo u zimsko doba'', rekao je za FTV Enis Omerčić iz Sektora životne sredine FHMZ-a.

Komentari (0)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.
Najčitanije
DanasTjedanMjesec